Marco wint 25.000 euro met plan voor boerderij van de toekomst
Acht Brabantse boeren kregen woensdag 25.000 euro omdat ze een vernieuwend idee hebben bedacht voor het platteland.
Beeld: Studio Marco Vermeulen
Acht Brabantse boeren kregen woensdag 25.000 euro omdat ze een vernieuwend idee hebben bedacht voor het platteland.
Beeld: Studio Marco Vermeulen
De jury, onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Rijksadviseur voor het Landschap Berno Strootman, heeft acht winnaars in Brabant geselecteerd en acht in Gelderland en Overijssel. Marco Smits uit Wanroij bedacht samen met Marco Vermeulen en Agrofood Capital een vernieuwend plan voor het Nationaal Veeteelt Museum. Ze willen daar zogenoemde ‘circulaire landbouw’ gaan bedrijven. De ambities zijn groot. Wat Strijp-S is voor Eindhoven, moet deze boerderij worden voor Noordoost-Brabant.
KI Beers moet in de toekomst een broedplaats worden voor lokaal ondernemerschap en kennisontwikkeling. Met dit vooruitstrevende concept willen de initiatiefnemers bijdragen aan de vernieuwing van het platteland.
Lees hier wat Nieuwe Oogst erover schrijft
Lees het artikel van AgroProeftuin de Peel hier
Een broedplaats voor lokaal ondernemerschap en kennisontwikkeling. Een circulaire, zelfvoorzienende proefboerderij die zoveel mogelijk de eigen reststromen benut en waar nieuwe voedselproductiesystemen worden getest. Dat is het toekomstbeeld van het voormalige ki-station in Beers, bedacht door architect Marco Vermeulen, specialist buitengebied Raymond Derks en ondernemer Marco Smits.
Voor deze locatie is in 2019 gezocht naar een passende herbestemming. In de nieuwe situatie bieden de gebouwen ruimte aan ondernemers, burgers, kennisinstellingen en overheden die samenwerken en experimenteren op het gebied van de transitie van de primaire sector. De circulaire proefboerderij is hierbij, in samenwerking met AgroProeftuin de Peel, naar voren gekomen als passend in dit overgangsgebied en fungeert als aanjager voor de transitie naar duurzame productie van dierlijke en plantaardige eiwitten.
Download hier 'Ruimtelijke toekomstbeelden voor een nieuw voedselsysteem'
Weten wat er
mogelijk is?
Tel:+31 6 534 415 53