Energieke voedselproducenten mét goed plan uit regio Nijmegen?

De toenemende vraag naar hernieuwbare energievormen vraagt naast innovatie ook veel ruimte. Agri-Energiepark Bijsterhuizen aan de A73 bij Nijmegen heeft die ruimte optimaal benut waardoor er ruim 7.000 huishoudens van energie worden voorzien, maar het mist nog een energieke voedselproducent die op dit Agri-PV park de uitdaging aan wil gaan. Ben jij of ken jij die persoon of organisatie? Lees dan snel verder!

Er kan in de nabije toekomst natuurlijk nog veel meer zon ‘geoogst’ worden met behulp van zonnepanelen op daken, maar ook landbouwgrond kan voor dit doel verantwoord ingezet worden. Op Agri-Energiepark Bijsterhuizen is de infrastructuur aangepast, staan de zonnepanelen niet op de grond, en krijgt de bodem daardoor licht en lucht.

Dit Agri-PV systeem is namelijk speciaal ontwikkeld om de opwekking van zonne-energie en land- en tuinbouw te combineren, waardoor er dubbel landgebruik ontstaat. Daarnaast zijn er licht-doorlatende zonnepanelen gebruikt, dus is de teelt van (tuinbouw)gewassen mogelijk met wat mechanische aanpassingen. Zo wordt er geen kostbare landbouwgrond onttrokken aan het Nederlandse landbouwareaal.

Het totale terrein bestaat uit zo’n 20 hectare, waarvan ongeveer 17 hectare bestaat uit bruikbare, zwaardere grond die bedekt is met zonnepanelen. De ruimte tussen de rijen is 3,20 meter en de panelen zijn op 2 meter hoogte geplaatst. Eiwitcampus Beers zoekt in samenwerking met de ontwikkelaar naar een voedselproducent die tegen gunstige gebruikersvoorwaarden het land onder de zonnepanelen (gedeeltelijk) in gebruik wil nemen.

Ben jij of ken jij iemand die land- of tuinbouw kan en wil inpassen in een Agri-PV systeem? Of wil je wellicht meer informatie? Aarzel dan niet en neem contact op met Dim Boonstoppel via dim@eiwitcampus.nl.